Banícky kahanec opätovne vyhrala Mirka Velčíková

16.08.2004 Celý región

Absolútnou víťazkou 17. ročníka súťaže kynológov o Banícky kahanec v Prešove 14. augusta sa stala Mirka Velčíková z Kynologického klubu (KK) Prešov 1.
S fenkou Aja z chovateľskej stanice Imunská cesta zároveň vyhrala kategóriu SVV1, čo je slovenský skúšobný poriadok pre kynológiu. V druhej kategórii IPO1 (medzinárodný skúšobný poriadok) bol najlepší Matúš Balun z KK Prešov - Solivar so psom Alex z chovateľskej stanice Malý lumpík.
Velčíková obhájila svoje prvenstvo z minulého roka a zdá sa, že bude prvou v histórii tejto jednej z najstarších súťaží na Slovensku, ktorá získa po troch víťazstvách Banícky kahanec do trvalého vlastníctva. Preteky stále patria k najlepšie obsadzovaným na východe SR. Tohto roku prišli 16 súťažiaci s rovnakým počtom psov. Ako povedal riaditeľ pretekov a predseda KK Prešov - Solivar Peter Orečný, účasť však každoročne upadá, pretože kynológia, najmä športová, je časovo a zvlášť finančne náročná. \"Je to jeden z najstarších pretekov, tak sa snažíme ako silou doslova vôle držať tento pretek nad hladinou a organizujeme ho vlastnými silami, chýbajú nám strašne financie, \" dodal. Našťastie kvalita práce kynológov je stále dobrá a aj reprezentanti z východného Slovenska bodujú na zahraničných súťažiach.
KK Prešov - Solivar má asi 30 členov a vlastné cvičisko za Prešovom zvané Stavanec. Okrem Baluna je výbornou reprezentantkou klubu aj Martina Haninčíková, ktorá na nedávnych celoeurópskych pretekoch obsadila deviate miesto a to v kategórii IPO3. Veľmi šikovným figurantom v KK je Marcel Malinovský s celoslovenským pôsobením.

(jj)
 

Vyberte región

mark